04.03.2015 Blogg

Veie seg ofte eller sjeldent?

Mange har snakket om temaet, så jeg slenger meg på bølgen. Bør man egentlig veie seg ofte eller sjeldent? Dette gjelder forøvrig kun for de som holder på å forandre kroppen, enten ved å bli større eller mindre. Uansett om det er å legge på seg masse, eller slanke bort, så er det et mentalt spill mot deg selv. Vinner du det mentale spillet, så kommer resultatene på løpende bånd! Og det mentale er også viktig når det kommer til resultater, og da gjerne vekta. Selv veier jeg meg ofte. Når jeg er hjemme blir det gjerne 2 ganger om dagen. Når jeg er andre steder, blir det naturlig nok ikke så ofte. Jeg har ingen problemer med å gå lengre perioder uten å veie meg, men det er nå enda sånn at når man har satt seg et mål og man har et verktøy som kan gi en indikasjon på om man er på vei i riktig eller gal retning, så er det godt å kunne bruke det iblant.

Selv om jeg veier meg 2 ganger daglig, så justerer jeg ikke kostholdet eller aktivitetsnivået etter hvilke tall som kommer frem på vekta. Tallene gir bare mer informasjon i en trend som forhåpentligvis går riktig vei, og det er først når jeg ser trenden at jeg gjør endringer, om dette skulle være nødvendig. Vekta fra time til time, dag til dag, eller uke til uke er ikke viktig, og det er heller ingen god indikasjon. Det er trenden over lengre tid som gir svaret på om det du gjør er riktig for å nå dine mål. Det er nå enda slik at mer informasjon er bedre enn mindre informasjon, så derfor veier jeg med flere ganger i døgnet. Problemet kan fort oppstå om man begynner å endre vaner, kosthold, eller aktivitetsnivå iforhold til hva som dukker opp på vekta. Det handler i utgangspunktet om å være mentalt innstilt på å ikke bry seg om, men likevel registrere.

Kroppen består tross alt av ca 60% vann, og det er for de aller fleste mulig å endre kroppsvekten med 1-5 kilo på et døgn bare ved hjelp av å manipulere væskenivået i kroppen.

Noe som er viktig å passe på om man veier seg sjeldent er at du kan på første dag veie 80kg, og etter to uker veie 78kg, men på veiing nummer to så holdt kroppen på 2,1 kilo mer vann, og dermed så viser vekta 80,1kg. Jeg merker selv at min kropp holder på mer vann, når jeg lever i sterkt kaloriunderskudd, sammenlignet med kalorioverskudd. Om man da har mange andre tall rundt å bygge en trend på, så ser man hvilke dager som er unntakene.

Så enten kan man ha 30 målinger, hvorav 7-10 er unntak som går imot trenden, eller ha 2 målinger hvorav den ene er unntak, og vil dermed ikke gi riktig trend. Det hele faller såklart under personlige preferanser.
2 kommentarer

kine

04.03.2015 kl.13:11

Håper du får en fin Onsdag :-) klem fra meg

sommerkroppen2015

04.03.2015 kl.13:34

kine: Takk for det og i like måte! :)

Skriv en ny kommentar

hits